Eesti  English  Russian


Vabaharidus HTM ESF

Siia korjame roogade tegemiste õpetused, mis on leidnud meie klubi liikmete poolt valmistatuna suure heakskiidu.

 

Riina “1-2-3-4-õunakook”

1 pakk margariini (või võid) 200 gr
2 muna
3 klaasi jahu (6 dl)
4 spl hapukoort

tükeldatud hapukaid õunu (näiteks Antonovkaid)

Sega ained ühtlaseks taignaks.
Rulli 2/3 kogusest ahjuplaadile, küpseta 200 kraadises ahjus veidike
laota peale tükeldatud õunad, suhkur, kaneel
rulli ülejäänud –  1/3 taignast katteks peale.

Küpseta 200 kraadises ahjus, kuni kook on kuldpruun.

 

◊  Marika juustu-peeditort

2013 jaanuaris toimunud taimetoidu valmistamise võistluse võitja.

Allikas: toidutare.ee

Autor: Triinu + Marika täiendused

150 g soolaseid küpsiseid (Kreeker)
pool pakki võid
200 g toorjuustu
400 g hapukoort
200 ml vahukoort
0,5 tl soola
musta pipart
3 marineeritud kurki
2 keedetud peeti (mina panen isetehtud marineeritud peeti)
200 g sinihallitusjuustu
20 g želatiini

Purusta küpsised köögikombainis
Sulata või ja sega juurde küpsisepuru
Küpseta ahjus 180 kraadi juures, kuni hakkab õrnalt pruunistuma. Jahuta.
Sega hapukoor  ja toorjuust, lisa sool ja pipar.
Vahusta vahukoor ja lisa eelmisele segule.
Haki kurgid, murenda sinihallitusjuust ja lisa riivitud peet.
Sega kokku kõik eelmised koostisosad. Lisa veevannil paisutatud želatiin.
Kalla segu küpsisepõhjale ja pane külma.

 

 

◊ Kai valmistatud kabatshoki pannkoogid

Retsept on Aive Luigela raamatust “Targalt toitudes terveks”.
1,5 klaasi riivitud kabatshokki
1,5 klaasi täistera- või lihtrukkijahu
1,5 klaasi piima
3 muna
1 sl õli
1 sl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
soola, muskaati või ingverit
õli praadimiseks

Riivi toores köögivili, lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja teised toiduained, maitsesta. Jäta 30 minutiks seisma, et jahu paisuks. Enne küpsetamist sega juurde vahustatud munad. Prae kooke õliga pliidil pannil aeglasel tulel.
Selliseid kooke sobib süüa pasteediga, toorjuustuga, majoneesi ja suitsukala seguga või hapukoorega. Kuid väga maitsvad on soojad koogid õuna-pihlakamoosi ja rõõsa piimaga.
Selline on retsepti originaal – mina asendasin muskaadi ja ingveri punega.

 

 

◊ Reeda valmistatud sõrnikud

2 pakki kohupiima, rasvasemat
1-2 tl suhkrut
2 muna
0,5-0,75 klaasi jahu,
pisut soola
riivitud sidrunikoort ja vanilliini

Segada ja  saadud massist teha jahusel laual rull. Lõigata 1,5 cm paksused viilud, veeretada jahus ja praadida mõlemalt poolt helepruuniks.

Süüa hapukoore või meega.

 

 

Reeda valmistatud oliivi foccacia

1 pakk kuiva pärmi või ¾ väikesest pärmist
1 tl suhkrut
ca 1 tass käesooja vett
ca 2 tassi ehk ca 5 dl jahu
1 dl oliivõli
natuke soola
paar peotäit musti oliive
3 küüslauguküünt
1 spl tüümianit (ja/või Provance`i maitseainesegu)
3 spl riivitud parmesani

Sega pärm suhkru ja veega. Oota 5 -10 minutit, kuni segu kihisema hakkab. Lisa pool jahukogusest, sega läbi. Lisa oliivõli, sega läbi ning siis lisa ülejäänud jahu. Sõtku, kuni tainas on sile ja sitke. Määri kauss õliga, pane tainas kaussi umbes 1 tunniks kerkima.

Suru taignast liigne õhk välja, sõtku taignasse tüümian, hakitud küüslauk, riivitud parmesan, 2/3 oliividest ja suts soola. Määri lai ahjuvorm õliga ja suru tainas sellele ühtlase kihina laiali. Suru peale ülejäänud oliivid ning nirista veidi oliivõli. Küpseta 230ºC juures, kuni foccacia pealt ilus kuldne on. Kui ahjust välja võtad, kalla veel veidi õli kuumale saiale, see teeb ta veelgi aromaatsemaks ja ei lase pealt ära kuivada.

Mina kasutasin nii musti, kui rohelisi oliive ja ma lõikasin need pooleks.

Kui valmis, siis head isu!

 

 

◊ Kersti  lahtine tuunikalapirukas

retsept on pärit toidutare.ee lehelt.

Põhjaks muretainas (kasutasin ajapuudusel valmis tainast). Suru see 24 – 26 cm läbimõõduga võitatud pirukavormi põhja ja äärtele.

KATE
1  tk sibulat
pisut õli
hakitud ürte (pune, basiilik, petersell vms)
1  tk tuunikalakonserv vees
200 g riivjuustu
3  tk muna
1  dl piima või kohvikoort
2  tk tomatit
sool, pipar

Tükelda sibul ja prae õlis klaasjaks, laota koos ürtidega tainale. Jaga peale nõrutatud kalakonserv ning riivitud juust. Klopi lahti munad, sega hulka  piim või koor ning vala pirukale. Viimaks lao peale tomativiilud, puista üle soola-pipra ja soovi korral ka punemega. Küpseta ahjus 200° juures 25 minutit.